Delfts Blauw of Onderglazuurverf?

https://lotensatelier.maatos.nl 

Wat zijn de verschillen?

Sta jij ook altijd verbluft te kijken bij het zien van Delfts Blauw? Je bent niet de enige; toeristen zijn er ook weg van. In de 17de eeuw werd door de VOC het Chinees porselein geïntroduceerd. Nederlandse kunstenaars vonden dit zo mooi dat ze het na wilde maken. Er was alleen een probleem in Nederland is geen porseleinklei.  Om dat op te lossen, bakten de pottenbakkers rode klei biscuit en daarna haalden ze het door een bad met tinwit glazuur. Dit gaf de klei zijn witte uiterlijk en werd daarna beschilderd met kobalt-oxide. Deze techniek wordt ook wel inglazuren genoemd, je schildert op de rauwe glazuur. Als het schilderwerk op de nog ongebakken glazuur is aangebracht volgde de 2e stook, de glazuurstook.

In de tweede helft van de 18 eeuw ontdekte een Engelsman Cookworthy de witbakkende klei. Het grote voordeel dat op dit aardewerk geen witdekkende glazuurlaag aangebracht hoefde te worden. En direct na de biscuit stook geschilderd kan worden met onderglazuurverf. Voor een Delftsblauw uiterlijk wordt er natuurlijk geschilderd met blauwe verf, hierna volgt nog de glazuurstook.

What’s in a name?

Schilderen met onderglazuurverf of Delfts Blauw schilderen, what’s in a name? Sinds het Delfts Blauw ook rechtstreeks op de biscuit gebakken klei wordt geschilderd is het allebei hetzelfde. 

Zelf aan de slag met Onderglazuurverf?

Onderglazuurverf is een van de vele mogelijkheden voor het decoreren van keramiek. En uiteraard hoeft dat niet alleen met blauwe pigmenten. Je kunt met simpele patronen al snel een prachtige decoratie maken. Herhaling van een of twee patronen geven vaak al een verrassend resultaat.

Onderglazuurverf zelf maken dat kan. Laat het een nachtje indrogen en ga dan aan de slag op biscuit gebakken klei. Maak eerst met potlood een tekening op de gebakken klei. Als je geen goede tekenvaardigheden hebt, is het een tip om een patroon over te trekken met carbon/grafietpapier.

Recept Onderglazuurverf voor jou:

Wil jij ook aan de slag met Onderglazuurverf? Op de homepage https://lotensatelier.maatos.nl van staat een filmpje over de techniek en vind je het recept onderglazuurverf om te downloaden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de techniek onderglazuurverf? Je bent van harte welkom in Lotens’ Atelier in Baarn (Utrecht). Je leert tekenen en schilderen op een tegel van biscuit gebakken klei. Samen maken we de onderglazuurverf aan. Dit krijg je mee naar huis om thuis direct aan de slag te kunnen. En niet te vergeten, je krijgt een uitgebreid werkboek met alle ins and outs over de onderglazuurverf. Patricia Lotens is zelf erg enthousiast over deze techniek en leert jou ook graag alle kneepjes van het vak.

Kijk op www.lotensatelier.nl/workshops en zie direct op welke datum je kunt deelnemen. Graag tot snel.

Nieuw online workshop Onderglazuurverf

Baarn te ver voor jou om de workshop te komen volgen? Of je werkt liever in alle rust thuis. Dat kan met de 6 video’s en werkboek die je ontvangt bij de online workshop. Intresse? Kijk snel op www.lotensatelier.nl/workshops

Boekentip:

Simone van de Vlucht schreef een interessante roman Nachtblauw over de ontstaansgeschiedenis van Delfts Blauw.

Lotens’ Atelier
Patricia Lotens
06-51496226
Prins Bernhardlaan 11
3743 JJ  Baarn

2 Reacties

  1. Josan Jansen

    Waarstaat de informatie over de online cursus?

    Antwoord
    • admin

      Hallo Josan, Sorry voor het late antwoord. Ik zie je vraag nu pas. De workshops online kun je vinden op http://www.lotensatelier.maatos.nl Ben benieuwd welke je gaat volgen. Veel succes. Uiteraard ben je ook van harte welkom in mijn atelier. Groet, Patricia

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *