Workshops

Workshops binnenkort in atelier

 

Dinsdag 11 juni 2024 Papierporselein

 

 

 

 

 

 

 

Wat je weten wil

  • Workshop 9.30 – 13.00 uur
  • Koffie/thee, taart en lekkers
  • Gratis: Penseel, 3 glazuurkwasten, mirette of shoreband
  • Mee naar huis: Verf, glazuur, schellak, engobe of mallenvet
  • Werkboek over de techniek
  • Workshop kost  p.p.  € 62,50
  • Werken aan je eigen tafel

Wil je weten of er nog een plekje is?

Klik dan op de button “Reserveer hier direct”.

Algemene info workshops

In Lotens’ Atelier kun je workshops volgen waar jij als hobbyist of keramist zeker naar opzoek bent. In 3,5 uur leer je één van de decoratietechnieken. Het is een intensieve en leerzame workshop. Een uitgebreide uitleg krijg je over de techniek. Dit aan de hand van het werkboek, dat Patricia speciaal voor jou maakte. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk van en met elkaar te leren. Deze workshops is speciaal bedoeld voor mensen die al ervaring hebben met keramiek. 

Patricia zal de techniek demonstreren en dan heerlijk zelf aan de slag. Alle voorkomende vragen kunnen direct gesteld worden en alle hulp die nodig is binnen handbereik.

Iedereen krijgt alle aandacht van Patricia. Uiteraard is er ook tijd voor een praatje, kopje koffie met taart en een vrolijke lach. Naar huis met je gemaakte werkstukken, een uitgebreid werkboek en jezelf gemaakte verf, glazuur, schellak of ander product passend bij de workshop.  Gratis ontvang je een penseel, kwasten of iets anders dat past bij het thema van de workshop. Zo kun je thuis direct aan de slag met alle opgedane kennis en de benodigde materialen.

Workshop Gipsmal maken

Altijd al een giet- of drukmal willen maken? Na deze workshop kun je het.  Mallen maken om kleine series te fabriceren. Je maakt een mal van een zelf meegebracht object bijv. speelgoed, fruit, groente, bekertje (niet groter dan 12 cm). Of je maakt met klei een massieve vorm en neemt deze nat mee.

De mal krijgt een afmeting van 14 cm x 14 cm x 14 cm. Je leert alles over gips, werken met gietklei en de mogelijkheden van een drukmal.  Je gaat naar huis met je 1 delige mal die je direct kunt gaan gebruiken, jezelf gemaakte mallenvet. Een gratis spanband (t.w.v. € 3,75) om 4 plankjes vast te klemmen, zo kun je zelf gipsmallen maken. Alles is nog eens na te lezen in het werkboek, hierin staan ook de recepten voor mallenvet en om gips aan te maken.

Workshop  Onderglazuurverf

Patricia is gespecialiseerd in de techniek van de onderglazuurverf en kan je dan ook alle ins en outs hier over leren. Deze intensieve en leerzame les is voor ieder niveau, van hobbyist tot keramist. Bij de cursus krijg je 3 tegels om op te schilderen. Ook mag je biscuit gebakken werk van huis meenemen, maar hoeft niet.

Je leert zelf de onderglazuurverf aanmaken en onder het genot van een kopje koffie of thee met lekkers leer je de fijne kneepjes van het schilderen. In het uitgebreide werkboek met meerdere onderglazuur-recepten, kan je alles nog eens nalezen. Een Chinees Ossenhaar penseel (t.w.v.  € 3,75) en de verf krijg je mee, zodat je thuis direct verder aan de slag kunt.

Met onderglazuurverf kun je niet alleen aquarelachtig schilderen ook letters mee schrijven.

Workshop Terra Sigillata

Terra Sigillata is een zeer fijne sliblaag die aangebracht wordt op (on)gebakken klei. Samen maken we de TS van verschillende kleisoorten. Om een zeer fijne sliblaag te krijgen moet de TS een aantal dagen staan. Dit proces kan dus eigenlijk niet op 1 dag, maar we gebruiken de TS van de vorige groep. Deze gaan we inkleuren met oxides en pigmenten.

De TS brengen we aan op proefplaatjes met een zachte kwast of op zelf meegebrachte leerharde klei. Daarna polieren voor een zacht glanzend uiterlijk. Na het drogen, volgt alleen de biscuit stook, de Terra krijgt geen glazuurlaag.

Om thuis verder te experimenteren met alle opgedane kennis, neem je het werkboek, een pot zelfgemaakte Terra Sigillata en 3 zachte kwasten (t.w.v. € 3,95) mee.

Terra Sigillata geeft een zacht glanzend uiterlijk en krijgt geen glazuur.

Workshop Bellenblazen

Dit is een verrassende techniek om mee te decoreren op biscuit gebakken klei. Als je alles te weet wilt komen over hoe je grote en heel kleine belletjes kunt blazen met meerdere kleuren. En de verschillende ingrediënten voor de recepten te weet wilt komen waardoor de zeepbellen zolang heel blijven. Kom dan deze workshop volgen.

Beiden technieken zijn nieuw en door Patricia zelf ontwikkeld. In het uitgebreide werkboek met meerdere bellenblaasglazuur-recepten, is alles nog eens na te lezen. De bellenblaas-glazuur ga je zelf maken. We blazen op ronde bordjes die we eerst glazuren met transparante glazuur. Op eigen biscuit gebakken werk mag natuurlijk ook.

Drie kwasten (t.w.v. € 3,95) om mee te glazuren en een potje met bellenblaasglazuur neem je mee, zodat je thuis verder kunt experimenteren. Bij bellenblazen komt echt meer bij kijken dan je op het eerste oog in de gaten hebt.

Het blazen van de bellen geeft vaak verrassende effecten!

Workshop Schellak

Wil je graag reliëf op je keramiek? Dat kan met deze uitsparingstechniek. Schilder met schellak op de nog ongebakken droge scherf. Door de afsluitende werking van schellak kun je het onbeschilderde deel met een vochtig sponsje weg wassen. Het deel waar het schellak op aangebracht is blijft het hoge deel van het reliëf. Schellak brandt weg in de oven en zo ontstaat een duidelijk reliëf.

Tijdens deze workshop leer je om zelf schellak aan te maken. Uitleg over hoe je de tekening opbouwt. Wat blijft staan en wat haal je weg. Wat wordt hoog en welk deel juist laag.  Ook laat Patricia je zien hoe je op een gekleurde beker een reliëf maakt.

Om thuis verder te experimenteren met alle opgedane kennis, krijg je een uitgebreid werkboek, een potje schellak  en 6 penselen (t.w.v. € 3,99) gratis mee.

Leuk om te doen!

Workshop Intarsia & Sgraffito

Voor zowel de decoratietechniek Intarsia als Sgraffito wordt er op leerharde klei lijnen en/of figuren gekrast met een mirette. Bij Sgraffito breng je eerst de engobe aan en kras je hier met lijnen een patroon in. De kleikleur wordt daardoor weer zichtbaar en zo ontstaat de tekening. Bij Intarsia guts of stempel je eerst in de leerharde klei en daarna vul je de verdiepte laag op met engobe. Met deze techniek kun je brede, diepe of haarscherpe lijnen of hele tekeningen maken. Twee technieken met zowel overeenkomsten als verschillen. We werken op ronde leerharde borden. Je mag ook je eigen leerharde werkstuk meenemen. 

Tijdens deze workshop leer je om zelf engobe aan te maken. Je hoeft zeker geen tekentalenten te hebben om toch tot verrassende patronen te komen. 

Om thuis verder te experimenteren met alle opgedane kennis, krijg je een uitgebreid werkboek, een potje met engobe en een mirette (t.w.v. € 3,25) mee.

Zeer leuke techniek die je zeker een keer gedaan moet hebben!

Workshop Papierporselein

In deze workshop ga je experimenteren, onderzoeken en ontdekken wat de vele mogelijkheden zijn van papierporselein. Bij het stoken van de klei verbrandt het papier en blijft alleen het porselein over. Zo kun je heel dun en “transparant” werken. Je leert wanneer het fijn is om gebruik te maken van papierporselein?  Kies je juist voor de plastische vorm van papierporselein of juist een meer vloeibare vorm. De transparantie van het papierporselein ontdekken door er zelf mee te werken. Ook leer je papierklei en kleislib te maken. Met 3 verschillende handvormtechnieken aan de slag en zo leren waar de valkuilen en de oplossingen zijn van het werken met papierporselein.

Om thuis verder te experimenteren met alle opgedane kennis, krijg je een uitgebreid werkboek, een potje zelfgemaakte papierkleislib en 1 boetseerspatel (t.w.v. € 3,15) gratis mee.

Kom de vele mogelijkheden van papierporselein nu ontdekken.

Heb je al zin?

Meld je aan via patricialotens@gmail.com of bel Patricia op 0651496226.
Je kunt ook al direct je datum in de workshop-agenda reserveren.

Lotens’ Atelier

Prins Bernhardlaan 11
3743 JJ  Baarn (Utrecht)

Patricia Lotens
patricia@lotensatelier.nl
06-51496226

NL59 RABO 0367246619

KvK - Eemland 54448875