Ken jij de kunst van het marmeren?

Gelukkig is het marmeren nu geen geheim meer

Je kent zeker wel het prachtige marmer. De kunst van de schildertechniek marmeren ontstond in China; zo’n 2000 jaar geleden. Toen werd deze techniek waarschijnlijk nog niet op klei gebruikt. De Chinezen vonden hun marmertechniek zo bijzonder dat ze het met geen enkel ander land deelden.

De Chinezen brachten meerdere kleuren verf op papier aan en dit gaf een marmerachtig effect. Pas in de 12de eeuw ontdekten de Japanners de techniek; zij noemden het ‘drijvende inkt’. Daarna is de techniek via India, Perzië en Turkije in de 17de eeuw in Europa ontdekt. Wanneer de techniek van het marmeren van klei werd ontwikkeld, is onbekend.

Marmeren geen geheim meer ook jij kunt deze techniek je eigen maken.

Marmeren als decoratietechniek op klei

Marmeren is een techniek die een verrassend effect heeft; iedere keer weer. Je zet twee of drie kleuren engobe op de leerharde klei. Het patroon ontstaat door de beweging van het werk. De engobe brengt veel water in je werkstuk, hou hier rekening mee. Je kunt dus beter marmeren op gedraaid werk dan op handgevormde werkstukken.

Hoe ga je aan de slag met marmeren

Zorg ervoor dat je engobe de juiste dikte heeft. Dat betekent dat het niet te waterig moet zijn, maar wel goed moet kunnen uitvloeien. Alleen op deze manier zullen de kleuren goed in elkaar overlopen.

Bij het marmeren breng je twee of meer dunne lagen engobe aan op leerharde klei. Na het aanbrengen beweeg je het werkstuk snel heen en weer. Zo vloeien de lagen engobe in elkaar over. Je kunt steeds herhalen door nieuwe lagen engobe aan te brengen en te bewegen. Je gaat net zo lang door totdat je tevreden bent.

Meer weten over engobe technieken?

Speciaal voor jou heeft Patricia een video opgenomen over Engobe en Sinterenogbe. Vul op https://lotensatelier.maatos.nl even je gegevens in en je krijgt GRATIS toegang tot de video en de recepten voor Engobe & Sinterengobe.

Liever een workshop in Lotens’ Atelier volgen? Dat kan ook!

Engobe wordt ook gebruikt voor de technieken Sgraffito en Intarsia. Wil je meer weten over deze technieken Je bent van harte welkom in Lotens’ Atelier in Baarn (Utrecht).

Samen maken we engobe aan. Het restant krijg je mee naar huis om thuis direct aan de slag te kunnen. En je krijgt gratis een mirette en een uitgebreid werkboek met alle ins and outs over Sgraffito en Intarsia. Patricia Lotens is zelf erg enthousiast over deze techniek en leert jou ook graag alle kneepjes van het vak.

Kijk op www.lotensatelier.nl/workshops en zie direct op welke datum je kunt deelnemen. Graag tot snel in het atelier in Baarn (Utrecht).

Lotens’ Atelier

Patricia Lotens
06-51496226
Prins Bernhardlaan 11
3743 JJ  Baarn

4 Reacties

  1. Trea

    Ik zou graag meer weten over sinterengobe.

    Antwoord
    • admin

      Hallo Trea, Sorry voor mijn late antwoord. Ik zie je vraag nu pas. Je vraag is dat je meer wilt weten over sinterengobe. Tijdens de workshop Onderglazuurverf vertel ik over het maken en werken met engobe en sinterengobe. De workshop geef ik regelmatig in mijn atelier. Je kunt ook het filmpje bekijken op mijn website. https://lotensatelier.maatos.nl Halverwege de pagina staat ….gratis video les en recept… klik op het pijltje. Heb je nog vragen hoor ik het graag op patricialotens@gmail.com Groet, Patricia

      Antwoord
  2. Linda Duller

    Hi Patricia wat een mooie dingen maak jij!!
    Ik heb vlgns mij alles doorgespit maar kan de titel van de roman over Delfts Blauw niet vinden.
    Misschien kun je het mij sturen.
    Alvast bedankt en groetjes,
    Linda Duller

    Antwoord
    • admin

      Hallo Linda, De titel van het boek is “Nachtblauw” geschreven door Simone van de Vlugt. Veel leesplezier en wil je een keer een workshop volgen van harte welkom in mijn atelier. Workshop Onderglazuurverf geef ik regelmatig in mijn atelier. Groet, Patricia

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *