Waarom brengt kleien je uit je hoofd?

 

Focus

Kinderen kunnen urenlang geconcentreerd werken aan een kunstwerk met klei. Dit ontdekte een pedagogisch medewerker en ze vergeleek het met het concentratievermogen van werken met klei bij volwassenen. Ook zij hielden lange tijd hun focus op het werk dat zij deden. Tijdens knutselen, zonder klei, raakten volwassenen sneller verveeld. Conclusie van de pedagogisch medewerker: van werken met klei word je rustig.

Wat een rust

“Wat geniet ik van de wekelijkse avond ‘kleien’. Ik vind het heerlijk om iets met mijn handen te vormen. Klei is heel prettig materiaal. Het is fijn om twee uur creatief bezig te zijn en iets te zien ontstaan, terwijl je aan het vormen bent. Wat een rust! Ik beleef het als een creatieve meditatie.” Cursiste Moniek schreef deze woorden over haar wekelijkse ervaringen tijdens de lessen.

Klei brengt je uit je hoofd en in je lijf

Tijdens het werken met klei komen lichaam en geest tot rust. Klei is eigenlijk niets anders dan aarde en deze grondstof werkt therapeutisch. Vergelijk het met werken in de tuin. Je focust helemaal op het een zijn met aarde en je zit niet in je hoofd; even ga je gedachteloos door het leven. Dat maakt de bezigheid rustgevend. De klei is zo krachtig omdat het een aardsmateriaal is. Het helpt je aarden. Met bijvoorbeeld schilderen bereik je dat effect niet, omdat je je kunstwerk vooral vanuit je hoofd maakt. Er is namelijk niet zo ‘eng’ als dat grote, lege, witte vel papier. Klei is gemakkelijk te vormen en te verbeteren. Kleine foutjes kun je nog goed corrigeren en als je niet tevreden bent, hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen; je past gewoon naar wens aan.

Klei een creatieve meditatie?

Tijdens een workshop of wekelijkse les leer je dus niet alleen hoe je klei kunt bewerken en hoe je je kunstwerk kunt decoreren, het is ook een sociale activiteit. De ene keer praat je samen over koetjes en kalfjes en een andere keer praat je over hartverwarmende onderwerpen. Je bekijkt elkaars werk en stimuleert elkaar. Aan het einde van de ontdekkingsreis die je samen maakt, ontstaan er mooie eindproducten. En als kers op de taart bewandel je met je creativiteit de weg naar geluk. Klei brengt je uit je hoofd en in je lijf.

Wil jij ook kleien en tot rust komen?

Kom dan naar een van de avondlessen kleien en keramiek. Of volg een workshop decoreren met klei! Patricia geeft intensieve en leerzame workshops: intarsia, sgraffito, marmeren, schellak, bellenblaasglazuur, onderglazuurverf. Tijdens de workshops ontvang je een uitgebreid werkboek met alle ins and outs over de techniek.

Patricia Lotens leert jou graag alle kneepjes van het vak tijdens een les in Lotens’ Atelier Baarn (Utrecht).  Kijk op www.lotensatelier.nl/workshops en reserveer meteen de workshop die jij wilt volgen. Te ver voor jou, volg dan de workshops online.

 

Lotens’ Atelier

Patricia Lotens

06-51496226

Prins Bernhardlaan 11

3743 JJ  Baarn

 

 

2 Reacties

 1. Serge Oudhoff

  Hallo,

  Mijn zoon en ik zouden graag gaan kleien. Bieden jullie ook een ‘vrije’ workshop.

  Groet,
  Serge Oudhoff

  Antwoord
  • admin

   Hallo Serge,
   Een workshop kleien geef ik alleen voor een groep vanaf 5 personen. Wel kunnen jullie meedoen met de keramieklessen (dinsdag- of woensdagavond). Start januari 2023. Hoor graag of jullie intresse hebben. Graag tot snel in mijn atelier. Groet, Patricia

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *